Skateboarding v Československu

Historie skateboardingu v ČR
Historie skateboardingu v ČR

První zprávy o skateboardingu a uznalé pokukování po amerických skateových vzorech se v Československu objevují v polovině 70. let. V roce 1978 se konají první závody v Praze a v Karlových Varech. Informace o pravidlech jsou minimální, a tak se v disciplínách slalom speciál, slalom obří, skok daleký a skok vysoký tvoří pravidla ad hoc. V roce 1981 se v Praze na Strahově staví první kovová "U" rampa.


Informace převzaty z knihy Martina van Dorena a Ulricha Pramanna Fascinující skateboarding (Nakladatelství Svoboda, 1994)

Víte, že kromě slalomu a skoku dalekého se závodilo na skateboardu i ve skoku vysokém?

Skok vysoký na skateboardu byl v 80. letech nejen v Československu divácky nejoblíbenější technickou disciplínou skateboardingu. Jezdec se rozjede proti laťce a snaží se překonat nastavenou výšku. Odraz i dopad je ze stejného skateboardu, takzvané „skočky“. Skočka po odrazu podjíždí laťku a skokan na ni po přeskočení musí opět dopadnout. Po dopadu musí jezdec ujet ještě 5 metrů, aniž by se dotkl země jakoukoli částí těla. Pak je pokus platný.

Jak vysoko skáče Váša?

Československo bylo v 80. letech opravdovou skokanskou velmocí. Luděk Váša (známý zejména jako průkopník českého snowboardingu) se stal ve Vancouveru při příležitosti výstavy EXPO v roce 1986 mistrem světa ve skoku vysokém, později ve stejné disciplíně mistrem Evropy ve Švédsku. V roce 1985 skočil v Brně neuvěřitelných 156 cm (poslední závod podle starých pravidel, tedy s možností pružení).

25. 3. startuje nový pořad Skaterock On Air! Moderátorem pořadu bude Martin Pek, vítěz MYSTIC SK8 CUPu 2014 a jeden z nejaktivnějších skaterů v ČR.

Historie skateboardingu v Československu

Informace o pořadu Skaterock On Air

Moderátorem pořadu bude Martin Pek, vítěz MYSTIC SK8 CUPu 2014 a jeden z nejaktivnějších skaterů v ČR, provede posluchače StreetCulture vším, co by měli vědět o skatebordingu jako sportu i životním stylu. Pořad je vysílán díky partnerství s internetovým portálem skaterock.cz.

Premiéra: Každou čtvrtou středu v měsíci od 19:00

Reprízy: Následující sobotu od 23:00 a neděli od 14:00

Více informací o pořadu Skaterock On Air


 


StreetCulture pořádá koncerty, DJ párty a další akce

Koncertní série StreetCulture Session nabízí posluchačům našeho rádia živá vystoupení většinou začínajících kapel a interpretů v prostorech kulturního prostoru 1435mm/Nákladové nádraží Žižkov, odkud rádio StreetCulture rovněž vysílá. Koncerty jsou přenášeny v rámci našeho rádiového vysílání.

Poslední song setlistu ale neznamená konec! Kapely či interpreti se po koncertu dočkají navíc věčné slávy v našem vysílání, a to díky navazujícímu hodinovému rozhovoru. Ty nejepičtější pak zveřejňujeme v audio archívu na Mixcloudu.

Ve StreetCulture také pořádáme diskuse a semináře, které se zaměřují na různorodá témata, ale hlavním motivem jsou veřejný prostor a kulturní život.

No events
 Koncert Doporučujeme DJ Párty


Reklama

Děkujeme za podporu na HITHIT!

StreetCulture má menší pauzu. Občas jí ale přerušíme. Sleduj náš audioarchiv, který obsahuje ty nejzajímavější rozhovory. ▼▼▼

audiorozhovory odkaz
1435mm
1435mm

Stay tuned!

 


NEWSLETTER STREETCULTURE.CZ

Přihlaš se o odběru novinek e-mailem a staneš se součástí StreetCulture Zone

JAK MOHU PODPOŘIT STREETCULTURE?

StreetCulture pomůžete, když nás budete poslouchat a chodit nás podpořit přímo do našich prostor, kde se můžete osobně potkat s naším týmem. Kdyby nebylo fanoušků StreetCulture, nepřežili bychom ani jeden rok naší existence.

Můžete nás také podpořit finančně! Jakákoliv částka nám pomůže financovat náročný provoz StreetCulture rádia.

Reklama ve vysílání StreetCulture

Vyrobíme na zakázku audiospot, který dle dohody nasadíme do našeho vysílání.

Sdílejte a šiřte StreetCulture na internetu

Stáhněte si naše bannery nebo sdílejte audio přehrávač rádia StreetCulture.

Městská část Praha 3

Praha 3 Městská část Praha 3 podporovala StreetCulture v letech 2011, 2013 - 2016. Děkujeme!

Audio archív

Chcete si poslechnout zpětně zajímavé rozhovory s osobnostmi, které dorazily do vysílání StreetCulture? Doporučujeme sledovat sociální síť Mixcloud, kde průběžně publikujeme náš audio archív.

Fotogalerie

Podívejte se na fotky našich moderátorů, fotky z koncertů anebo prostor StreetCulture.

Video ze StreetCulture

Na youtube.com/StreetCultureCZ najdete videa z našich akcí nebo pozdravy moderátorů a fanoušků StreetCulture.

Česká pirátská strana podporuje StreetCulture

plachta cerny Tento veřejně prospěšný projekt byl financován ze státního příspěvku České pirátské strany prostřednictvím jejího participativního rozpočtování.

Tímto děkujeme Pirátské straně za finanční podporu projektu komunitního rádia Streetculture. Finanční podpora byla poskytnuta skze jejich inovativní participativní rozpočet (bližší informace zde). Poskytnutou finanční podporu jsme využili na každodenní provoz rádia.

1435 / Nákladové nádraží Žižkov

1435 / Nákladové nádraží Žižkov Národní filmový archiv provozuje veřejný prostor 1435mm na Nákladovém nádraží Žižkov

Národní filmový archiv

NFA Bez podpory NFA by to doopravdy nešlo. Díky!


 Stisk.com  Praha 3 VOŠPVOŠP